Paul van den Berg

Design (Applied art)

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw ontwierp Van den Berg toneelbeelden voor een aantal voorstellingen van de Amsterdamse Stadsschouwburg en voor verschillende vrije producties. Hij bleef ook actief als architect. Zo ontwierp hij in 1989 het interieur van Restaurant Waterloo in de Amsterdamse Stopera.

Als architect zegt Van den Berg vooral beïnvloed te zijn door de vormgeving van De Stijl. Het werken met bestaande vormen en de voorkeur voor geometrische vlakken en symmetrie is ook zichtbaar in zijn scenografie. Wat hij als theatervormgever vooral nastreeft is dat het publiek zijn decors als een soort vanzelfsprekendheid ervaart en de aanwezigheid ervan alleen terloops opmerkt : ‘net als de bewoners van de door hem ontworpen huizen’, zoals hij het zelf eens zei. 

Met een minimum aan visuele middelen probeert Van den Berg een optimale illusie te bereiken. Onder het motto van ‘less is more’ bestaat voor hem het ontwerpproces vooral uit het reduceren van overtolligheden. ‘Veel decorontwerpers – het woord zegt al veel – zijn aankleders. Ik voel mezelf een uitkleder. Praktisch vertaald: ik wil ergens de nadruk op leggen door allerlei dingen weg te laten, en niet door er iets bij te maken. Zoals ik ook op verjaardagen in plaats van bij binnenkomst een cadeau te geven liever na afloop iets uit zo’n huis zou willen meenemen.’