Paul Gallis

Sets

Paul Gallis (1944) is een Nederlandse scenograaf. Hij behoort tot de top van de Nederlandse theatervormgevers. Dat hij het zover zou brengen, lag misschien niet helemaal in de lijn der verwachting: op 16-jarige leeftijd verloor hij bij een ongeluk het zicht in één van zijn ogen. Maar misschien verklaart dit juist wel zijn bijzondere interesse voor de werking van het perspectief.

Van elk decorontwerp maakt Gallis een maquette. “Alleen door het maken van een maquette krijg je een goed inzicht in de dieptewerking en de verhoudingen van de verschillende elementen, ook al is dit misschien een beetje op z’n janboerenfluitjes. Met poppetjes erin op de juiste schaal krijg je vaak al een hele goede indruk…” aldus de vormgever.

Paul Gallis heeft een groot deel van zijn maquettes ondergebracht in de Collectie TIN. Hieronder zijn mooie exemplaren van topstukken als De Mensenhater van Zuidelijk Toneel Globe uit 1979 en Tramlijn “Begeerte” van hetzelfde gezelschap in 1980. In de decennia die volgden werd deze bruikleen aangevuld met ontwerpen voor recentere voorstellingen zoals De Bacchanten van het Nationaal Ballet in 1986 en Count Your Blessings van Toneelgroep Amsterdam in 1993.

In 1991 won Gallis De Prosceniumprijs, één van de VSCD-Prijzen.